От СЗО обезпокоени: Завръща ли се коронавирусът?

Pixabay
share

Почти 10 000 смъртни случая от коронавирус бяха регистрирани през декември, съобщава в. „Вашингтон Поуст“, цитирайки генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Според изданието приемът в болници и интензивни отделения се увеличава.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

„Въпреки че COVID-19 вече не е глобална пандемия, изискваща определени мерки, вирусът все още циркулира, променя се и продължава да убива хора“, каза Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Има 42% увеличение на хоспитализациите и 62% увеличение на приема в интензивните отделения спрямо предходния месец. Тенденциите се основават на данни, докладвани на СЗО от около 50 страни, предимно от Европа и Америка. Генералният директор на СЗО обаче отбелязва, че това не е пълната картина.

СЗО отчита близо 10 000 жертви на COVID-19 след празниците

„Сигурно е, че има увеличения и в други страни, които не се отчитат“, каза още той. СЗО съобщи преди дни, че Русия докладва най-много случаи, но подчерта, че „много страни са намалили или спрели да докладват наличните данни, което е част от проблема“.

„Вариантът JN.1 сега е най-често срещан в световен мащаб“, каза още Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него новият доминиращ щам изглежда е много по-умел от предишните и заразява дори тези, които са ваксинирани или вече са преболедували COVID-19.

„Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са много по-малко от пика на пандемията, това ниво на предотвратима смърт не е приемливо“, категоричен е генералният директор на СЗО, като призова всички правителства да продължат, да наблюдават и докладват случаите на заразени и починали хора.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини