САЩ представиха план за даряване на ваксини срещу COVID-19

Getty Images/Guliver
share

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разкри в четвъртък как ще разпредели първите 25 милиона излишни ваксини срещу коронавирус, които планира да дари на чужди държави.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повечето от дозите, около 19 милиона, ще бъдат дарени на страни от Централна и Южна Америка, Азия и Африка чрез инициативата на Световната здравна организация "КОВАКС" (COVAX). Останалите 6 милиона ще бъдат разпределени директно между няколко държави, включително Мексико, Канада и Южна Корея.

"Ние споделяме тези ваксинационни дози, не за да си осигурим някакви ползи или да извлечем отстъпки. Споделяме тези ваксини, за да спасим човешки животи и да поведем света в прекратяване на пандемията, със силата на нашия пример и с нашите ценности", посочи президентът Байдън.

Американският президент обеща да дари извън САЩ 80 милиона дози ваксина срещу COVID-19 до края на юни.

САЩ дадоха разрешение за спешна употреба на лекарство за COVID-19

Координаторът за реакция срещу COVID-19 на Белия дом Джеф Зиенц пък заяви, че един милион дози на ваксината на "Джонсън и Джонсън", обещани от американския президент Джо Байдън на южнокорейския му колега, са пристигнали в Калифорния и се товарят в самолет, който трябва да бъде закаран до Република Корея тази вечер.

Междувременно Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ (CDC), отбеляза, че има намаление с 30% на случаите на заразени с коронавирус в страната в сравнение със средната стойност през миналата седмица, както и спад с 94% спрямо най-високия брой заразени в пика на пандемията, отбелязва БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини