САЩ отмениха изпращането на два военни кораба в Черно море

Pixabay
share

Съединените щати отмениха изпращането на два военни кораба в Черно море, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на турски медии и дипломатически източници.

Преминаването на корабите през Босфора, предвидено за сряда и четвъртък, е било анулирано и Анкара не е била уведомена за евентуално отлагане на разполагането на корабите в Черно море, според Анадолската агенция.

CNN: САЩ изпращат военни кораби в Черно море на фона на концентрацията на руски сили по границата на Украйна

Миналата седмица турските власти обявиха, че са били уведомени от САЩ за преминаването на два военни кораба през Дарданелите и Босфора към Черно море на 14 и 15 април, допълва БТА.

Изпращането на американските кораби беше обявено в контекста на засилване на напрежението между Русия и Украйна и беше възприето като знак на подкрепа от Вашингтон за Киев, отбелязва Франс прес.

САЩ и съюзниците им от НАТО са разтревожени от струпването на руски войски по границата с Украйна и на анексинарания от Русия полуостров Крим.

Вчера военноморските сили на Русия започнаха маневри в Черно море, а Москва предупреди очакваните американски кораби да стоят далеч от Крим и определи тяхното изпращане в Черно море като провокация, припомня Ройтерс.

Водещи новини

Още новини