Служители в Държавния департамент призоваха Помпейо да осъди подстрекателствата на Тръмп

Gettyimages/архив
share

Служители на Държавния департамент на САЩ призовават своя шеф Майк Помпейо да осъди президента Доналд Тръмп за подстрекателство към безредици,съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС, предава БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

Телевизията цитира паметна записка, която дипломатите са подготвили и смятат да изпратят на държавния секретар. В нея те отбелязват, че"подстрекателствата на Тръмп доведоха до жесток метеж в Капитолия, до смъртта на петима души, до мнозина пострадали, до унищожение на държавна собственост и вандализъм, а също и до неоценими вреди, причинени на нашата демократична система и на имиджа на САЩ в чужбина".

Под документа са се подписали около стотина дипломати.

С остра критика към Тръмп се обърна и бившата американска посланичка в ООН Ники Хейли, често спрягана за кандидат за президент от Републиканската партия.

"Тръмп много сгреши с думите си", каза тя, цитирана от Асошиейтед прес, в реч на зимното заседание на Националния комитет на партията.

Подготвя се импийчмънт срещу Тръмп в понеделник

"Действията му след изборите през ноември ще получат тежка присъда от историята", отбеляза дипломатката.
Тя каза, че е "дълбоко разочарована", защото тези действия ще се отразят на наследството на администрацията на Тръмп, член на която бе и самата Хейли. "Това наистина е срамно, защото аз съм една от онези, които вярваха, че нашата страна е постигнала някои забележителни успехи през последните 4 г.", подчерта дипломатката.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

Водещи новини

Още новини