Подготвя се импийчмънт срещу Тръмп в понеделник

  • 09 януари 2021 06:26

  • 2223
  • 5
Подготвя се  импийчмънт срещу Тръмп в понеделник
© Gettyimages/архив

Представители на Демократическата партия в Конгреса на САЩ изложиха плановете си за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, макар че остават само броени дни до изтичане на мандата му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, информира БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 205


Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси и редица нейни колеги проведоха среща, на която са обсъдили бърза процедура за импийчмънт, която да започне още в понеделник с предявяване на обвинения срещу президента заради ролята му в безпрецедентното нападение на негови привърженици срещу сградата на Конгреса в сряда.

"Трябва да предприемем действия", каза Пелоси след частната среща на лидерите на демократите в Конгреса. Според нея законодателите имат "няколко опции" за втора процедура за импийчмънт срещу президента Тръмп, и разговорите между тях по въпроса продължават.

Телевизия Ем Ес Ен Би Си, като се позова на неназовани източници, каза, че двама конгресмени демократи от Камарата вече са изготвили проект за съдържанието на обвинението, което да бъде предявено на Тръмп. То е за "подстрекателство към метеж".

Канадският премиер обвини Тръмп, че е насърчил размириците във Вашингтон

Според документа Тръмп е извършил "тежко престъпление и правонарушение", "съзнателно подстрекавайки към насилие срещу органите на властта в САЩ". В резултат на неговите действия "тълпа от нападатели е проникнала незаконно в Капитолия, нанесла е телесни повреди на служители на правоохранителните органи, заплашвала е членове на Конгреса и вицепрезидента, възпрепятствала е изпълнението на най-важното им конституционно задължение - да утвърдят резултатите от изборите". С всичко това президентът Тръмп "сериозно е застрашил сигурността на САЩ и на органите на държавната власт", се посочва в документа.
Телевизия Ем Ес Ен Бе Си добавя, че засега този документ е само проект и той все още не е одобрен от председателката на Камарата (в която демократите имат мнозинство) Нанси Пелоси.

По-рано вчера Пелоси каза, че е разговаряла с председателя на комитета на началник-щабовете на въоръжените сили генерал Марк Мили и е обсъдила с него необходимостта да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че президентът републиканец Доналд Тръмп няма да може да започне военни действия или да нареди нанасяне на ядрен удар в последните му две седмици на власт, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Положението с този нестабилен президент не би могло да е по-опасно и трябва да направим всичко по силите си да защитим американския народ от неговата атака над нашата страна и нашата демокрация", заявява Пелоси в писмо до свои колеги в Конгреса.

Междувременно представител на правосъдното министерство каза на брифинг за журналисти снощи, че компетентните американски органи не очакват срещу сегашния президент Доналд Тръмп да бъдат повдигнати обвинения в подстрекателство за нападението срещу Капитолия.

А говорителят на Белия дом Джъд Диър, цитиран от Ройтерс, каза снощи, че повдигане на импийчмънт срещу президента Тръмп само 12 дни преди изтичането на мандата му само още повече ще разедини страната.
Ако Тръмп бъде импийчнат в Камарата и ако обвинението срещу него бъде потвърдено в Сената, това може да му попречи да се кандидатира отново за президент през 2024 г., или изобщо да заема какъвто и да е държавен пост по-нататък, отбелязва АП.
Изглежда малко вероятно републиканците, които все още имат мнозинство в Сената, да подкрепят импийчмънт на този последен етап от мандата на президента, макар че много републиканци засега мълчат по въпроса, което говори за дълбокото разцепление в партията, посочва АП.

Вчера сенаторката от щата Аляска Лиса Мърковски стана първата републиканка в Сената, която призова Тръмп сам да подаде оставка, предаде АП. В интервю за вестник "Анкоридж дейли" тя каза: "Искам той да си ходи. Вече причини достатъчно вреди". Тя също каза, че се колебае дали да остане в партията. "Ако Републиканската партия вече не е нищо повече от партия на Тръмп, то аз искрено се питам дали това е моята партия", изтъкна сенаторката.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2223 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.01.09 | 16:29

5
Най=после ще озаптят лудия Макс.
ostawa

2021.01.09 | 11:31

4
остава му една седмица на власт. ти я импийчмънт ще му правят. пълен ташак. смях в залата. така и така станаха за смях в цял свят, малко да се озаптят.

2021.01.09 | 07:43

3
Тръмп е велик, дали Байдън, Харис-Хилъри, Пелоси имат поддръжници по убеждение, които да рискуват живота си за тях? Те имат само платени наемници за всичко. Запушването на устата на тръмпистите, медийната кампания, ковида, само показват колко жестоки и безскрупулни са тези хора.

2021.01.09 | 07:12

2
за на майка ти пyткaтa ли говориш?
империята на злото се разпада

2021.01.09 | 06:46

1
и положението изглежда е вече неудържимо. дали за два месеца или за две години, гнилата мушмула, която подкрепя нашите мутри срещу наши пари, които те й плащат, най-сетне ще мухляса.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини