Американски апелативен съд: Тръмп трябва да се изправи пред съда заради нападението срещу Капитолия

  • 01 декември 2023 22:34

  • 506
  • 3
Американски апелативен съд: Тръмп трябва да се изправи пред съда заради нападението срещу Капитолия
© Gettyimages

Американски апелативен съд постанови, че Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския трябва да бъде изправен пред граждански съд заради ролята си в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от негови привърженици, с което беше отхвърлено твърдението на бившия президент, че той има имунитет, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 205

Състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия установи, че Тръмп е действал "в качеството си на кандидат за президент", когато е призовал своите поддръжници да тръгнат към Капитолия в деня на бунта. Президентите на САЩ са защитени от граждански искове само за официални действия.

Решението разчиства пътя за това Тръмп да се изправи пред поредица от съдебни дела от полицаи от Капитолия и конгресмени от Демократическата партия, които искат да го държат отговорен за насилието от страна на неговите поддръжници по време на бунта, който беше опит да се преобърне поражението му на изборите през 2020 г.

Тръмп призова за отлагане на съдебните дела срещу него

Делото е една от няколкото съдебни битки, пред които е изправен фаворитът за републиканската номинация за изборите през 2024 г.

Единодушното решение се фокусира само върху това дали Тръмп може да бъде съден, и не каза нищо за същността на самите дела.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
506 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бай Ставри

2023.12.02 | 07:45

3
Тая бела Златка че ми давате пари да я трескам , щото много дърта бе .
абе и кво

2023.12.01 | 23:35

1
у усрайна можело да се прави преврат, у кравария това било покушение срещу демокрацията хахахахахаха вашата семка гнусна лицемерна

2023.12.02 | 00:01

2
Гълтай говноядче.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини