Огнян Минчев: Вятърът духа в платната на Байдън

БНТ
share

Очевидно е, че вятърът духа в платната на Джо Байдън, но докато не бъдат преброени всички бюлетини, няма да може да се каже категорично кой е президент на САЩ. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ политологът Огнян Минчев.

Екипът на Тръмп ще оспорва резултата – те твърдят, че има легитимни и нелегитимни бюлетини. Всъщност, очаква се оспорване на резултата, независимо от това кой ще получи правото да се нарече президент на САЩ. Не изключвам да се стигне и до Върховния съд. Струва ми се обаче, че оспорването на изборните резултати ще бъде толерирано до определена степен – докато и Върховният съд, и политическите елити разберат, че оспорвайки резултата, рискуват делегитимиране на институциите, заяви Минчев.

Това има негативно въздействие не само върху престижността на институциите, но и върху стабилността на демократичната система. Демокрацията съществува най-добре, когато между различните лагери има централен терен, на който съществуват частични компромиси. Проблемът в Америка е, че има нарастваща поляризация. Това не е здравословно за демократичната система, подчерта политическият анализатор.

Нанси Пелоси нарече Джо Байдън "избрания президент"

По думите на Огнян Минчев коронакризата навсякъде по света е създала обществено напрежение, което поражда конфликти в обществата.

За България няма да има кой знае какво значение кой ще спечели президентските избори в САЩ, но все пак това кой ще спечели, ще се отрази на страната ни, както ще се отрази и на целия свят. България е направила свои избори и трябва да ги следва, независимо от това кой ще бъде в Белия дом, коментира политологът.

Водещи новини

Още новини