САЩ наложиха санкции на сина на венецуелския президент Мадуро

Getty Images/Guliver
share

САЩ наложиха днес икономически санкции на сина на венецуелския президент Николас Мадуро, предаде ДПА. Финансовото министерство на САЩ посочи, че Николас (Николасито) Ернесто Мадуро Гера е член на венецуелското Учредително събрание, което Вашингтон смята за "нелегитимно". Този законодателен орган беше създаден от президента Мадуро, за да промени конституцията и да бъдат разпуснати държавните институции.

Американският финансов министър Стивън Мнучин каза, че Мадуро разчита на сина си, за да продължи да "задушава икономиката и да потиска народа на Венецуела". Режимът на Мадуро "беше изграден върху фалшифицирани избори и вътрешния му кръг живее в лукс благодарение на приходите от корупция, докато венецуелският народ страда", се казва в изявление на Мнучин.

Мадуро Гера е бил начело на Инспектората към президентството от 2014 г. и е участвал в пропаганда и цензура, изтъква американското финансово ведомство във Вашингтон.

Санкциите замразяват всички активи на Мадуро Гера в САЩ.

Вашингтон използва санкции и дипломатически натиск, опитвайки се да отстрани социалистическия лидер Мадуро, когото държи отговорен за политическата и икономическата криза в латиноамериканската държава. 

От месеци Мадуро е в патова ситуация със самообявилия се временен президент Хуан Гуайдо, признат за легитимен ръководител на страната от САЩ и още над 40 държави.

Доскоро 29-годишният Мадуро младши не беше в центъра на вниманието и е бил флейтист в известни венецуелски младежки оркестри, предаде Асошиейтед прес. Малко след като баща му стана президент през 2013 г., започна политическата му кариера с ръководния пост в Инспектората към президентството, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини