Венецуелски шпионски шеф, избягал от режима на Мадуро, се появи в САЩ

  • 26 юни 2019 07:12

  • 819
  • 4
© Getty Images/Guliver (архив)

Специалният емисар на администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за Венецуела потвърди снощи, че шефът на тайните служби на Венецуела генерал Мануел Рикардо Кристофер Фигера, се намира в САЩ, предаде ДПА.

Американският емисар Елиът Ейбрамс каза пред репортери в Държавния департамент, че не САЩ са довели венецуелския генерал в страната, а той дошъл сам.

"Щастлив съм, че той пристигна и бих желал да разговарям с него", каза Ейбрамс, като добави, че Фигера очевидно има много да разкаже за положението във Венецуела, което може да повлияе и върху други военни лидери там да се замислят за своето бъдеще, ако напуснат страната.

Фигера не е под никакви ограничения, включително и санкции, и може да ходи където си иска, отбеляза Ейбрамс.

Според "Вашингтон пост" Фигера е пристигнал в САЩ в понеделник. Той беше твърд поддръжник на президента Николас Мадуро и на неговия предшественик Уго Чавес.

Когато през април се провали въстанието начело с опозиционния лидер Хуан Гуайдо, подкрепян от САЩ, Фигера избяга в Колумбия, където се кри в продължение на два месеца, отбелязва вестникът.

В момента той споделя с американците информацията, с която разполага, за тайни сделки със злато, за съществуването на клетки на "Хизбула" във Венецуела и за степента на кубинското влияние в страната.

През май Мадуро обвини Фигера, че работи за ЦРУ и каза, че той е един от инициаторите на неуспешния опит за преврат на Гуайдо на 30 април. Фигера очевидно е скъсал с Мадуро в същия този ден и по-късно бе уволнен като шеф на СЕБИН (SEBIN) - венецуелската служба за разузнаване, обвинявана за незаконни задържания и мъчения, отбелязва ДПА. САЩ отмениха санкциите спрямо него, след като той избяга в съседна Колумбия.

Последвайте канала на

БТА
819 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ктраваро

2019.06.26 | 14:16

4

И Сашо Нереза ходи по ФАЩ,ама го върнаха обратно.Не му разрешиха да обикаля като простинал конь където си поиска из Хамеуика.

Кънчо пут...

2019.06.26 | 09:21

2

Абе кажете си че е предател бягащ от Венецуелското правосъдие, а и не е верен на Мадуро!

к

2019.06.26 | 13:34

3

Е, то така и Левски е бягал от турското правосъдие ... Всичко има поне две страни.

gogo

2019.06.26 | 07:45

1

o6te edin predatel dano skoro bog go nakaje

Добави коментар

Водещи новини