Тръмп към Макрон: Камбаните на "Нотр Дам" отново ще бият

Getty Images/Guliver (архив)
share

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднесе в телефонен разговор съболезнования на френския си колега Еманюел Макрон след пожара в парижката катедрала "Нотр Дам", нарече Франция "най-стария съюзник на САЩ" и предложи американска помощ за възстановяване на църквата, съобщиха ДПА и Ройтерс. Агенциите са позовават на изявление на говорителката на Белия дом Сара Сандърс. 

Тръмп е напомнил, че камбаните на "Нотр Дам" са отекнали на 12 септември 2001 г. в знак на съпричастност с американците след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон, отбеляза БТА. "Тези камбани отново ще бият. Днес сме заедно с Франция и предлагаме помощта си за възстановяването на този незаменим символ на западната цивилизация", е заявял той. 

"САЩ са заедно с френските граждани, град Париж и милионите посетители от цял свят, които са потърсили утеха в тази емблематична сграда. "Нотр Дам" ще продължи да е символ на Франция, включително на нейната свобода на вероизповеданията и на демокрацията ѝ. Vive la France! (фр. - Да живее Франция!)", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес.

Водещи новини

Още новини