Спасил ли е Кольо Фичето "Нотр Дам"?

  • 16 април 2019 19:55

  • 6711
  • 2
Спасил ли е Кольо Фичето "Нотр Дам"?
© Gettyimages

Легенда от 1866 година свързва българския майстор Кольо Фичето с френската катедрала. Спасил ли е българинът, известен с мостовете си, "Нотр Дам"?

Игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново разказва пред арх. Николай Тулешков как майстор Колю Фичето спасява от разрушение катедралата "Света Богородица”

„Никола Фичев внимателно проучил нещата. Установил дамара на водите и успял да хване тези води и изградил една чешмичка, от която можело да се ползва от хората, които отиват на остров Сите'', сподели арх. Николай Тулешков пред Нова телевизия.

За благодарност французите поискали българският майстор да остане. У нас обаче го чакала работа по Беленския мост, заради който той бил заложил главата си пред Митхад паша.

,,Така или иначе това е една легенда, един разказ, в който не е ясно кое е истина и кое не е истина'', обясни още Тулешков.

Обхваната от пламъци катедрала "Нотр Дам" е мястото, увековечено в романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица". В книгата има пасажи, в които се описва пожар в църквата. След като книгата е публикувана, домът на Квазимодо се превръща в една от най-обичаните сгради в света. А Юго успява да върне вниманието на Франция към катедралата.

,,След коронацията на Наполеон катедралата абсолютно запада, няма кой да се грижи за нея. Книгата излиза 1831 година. От 1844 до 1864 те реставрират всичко. И за мен Виктор Юго е направил много. Есмералда и Квазимодо е толкова трогателно, че ти започваш да обичаш и сградата'', обясни Мария Конакчиева от Френския културен институт.

А познавачи на Библията намериха връзка между пожара и страстната седмица преди Великден. На Велики вторник Иисус Христос пророкува бъдещата съдба на Йерусалим - с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони.

Последвайте канала на

Владимир Василев
6711 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
веселин василев

2019.04.16 | 20:13

1

НЕ - не е!!!!!!

2019.04.17 | 00:02

2

ДА -да а !!!

Добави коментар

Водещи новини