Възстановяването на Нотр Дам трябва да стане за три години

  • 16 април 2019 13:42

  • 1143
  • 0
Възстановяването на Нотр Дам трябва да стане за три години
© gettyimages

Възстановяването на ембематичната катедрала "Нотр Дам", частично разрушена от пожар, ще трябва да стане за три години.

Това каза днес бившият френски министър на културата Жак Ланг, цитиран от АФП и ТАСС. "Трябва да набележим по-кратък срок, не 10 или 15 години, а три години, за да възстановим "Нотр Дам". Казват, че ще са нужни десетилетия, но аз твърдо не съм съгласен с това. Трябва да възстановим катедралата в кратък срок, както е правено в миналото при реставрацията на обекти от изключителна важност", подчерта Ланг.

Експерт по френското културно наследство каза, че във Франция вече няма да могат да се намерят достатъчно големи дървета, за да се заменят старинните дървени греди, изгорели при пожара в катедралата "Нотр дам", предаде БТА, позовавайки се на АП. Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група "Фондация на наследството", каза пред радио "Франс енфо", че дървеният покрив, който е изгорял, е изграден с греди от преди повече от 800 години, взети от вековни гори.
По думите му покривът на катедралата не може да бъде възстановен в първоначалния си вид, защото "в момента нямаме в страната ни дървета с тази големина, каквито са сечени през 13 век". Той допълни, че за реставрацията ще трябва да бъдат използвани нови технологии, за да се възстанови покривът на катедралата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини