САЩ и Китай са близо до търговска сделка

Getty images
share

САЩ и Китай са близо до споразумение, с което да сложат край на търговската война помежду си, започнала миналата година, когато президентът Доналд Тръмп породи гнева на Пекин, като наложи допълнителни мита върху китайски вносни стоки, предадоха световните агенции, като се позоваха на информация на в. "Уолстрийт джърнъл".

Преговорите между двете страни белязаха ясен напредък и се очертава споразумение, допълва изданието като цитира анонимни източници. Пекин бил склонен на намаляване на митата и на вдигане на ограниченията, наложени на селскостопански, автомобилен и химически внос от САЩ. Китай можел също така да увеличи покупките на американски продукти, по-специално на природен газ, да вдигне прага за максимално участие на чужди компании в съвмести предприятия от автомобилната индустрия, както и да намали митата за автомобили под настоящия праг от 15 процента. САЩ също били готови на отстъпки. Американските власти нямало да се противопоставят на премахване на санкциите, наложени на китайски продукти миналата година.

Препятствия обаче все още имало, въпреки че не се изключва да бъде обявено споразумение по време на срещата на Доналд Тръмп с китайския президент Си Цзинпин около 27 март.
 

Водещи новини

Още новини