Американският вицепрезидент: Китай се намесва във вътрешната ни политика

gettyimages (архив)
share

Американският вицепрезидент Майк Пенс засили днес натиска на Вашингтон върху Пекин, като обвини Китай, че използва различни средства, за да се намесва в политиката в САЩ преди изборите за Конгреса следващия месец, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Пекин прилага подход, обединяващ усилията на различни държавни ведомства, като използва политически, икономически и военни инструменти, както и пропаганда, за да засилва влиянието си и да извлича полза за своите интереси в САЩ", каза Пенс в реч в института "Хъдзън" във Вашингтон. "Китай също така използва тази сила по по-активни начини от когато и да било преди, за да упражнява влияние и да се намесва във вътрешната политика и политиката на нашата страна", заяви той.

Речта му бележи изостряне на американския подход към Китай. Това не се ограничава само до търговската война между двете най-големи икономики в света, а включва спорове, свързани с кибердейности, Тайван и Южнокитайско море. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви в обръщение пред ООН, че Китай се опитва да се намеси във важните избори на 6 ноември, за да го накаже за позицията му по търговията. Нито Тръмп, нито Пенс представиха категорични доказателства за китайска намеса, отбелязва агенцията.

Водещи новини

Още новини