САЩ обявиха, че денонсират договора си за приятелство с Иран от 1955 г.

  • 03 октомври 2018 21:13

  • 1991
  • 3
САЩ обявиха, че денонсират договора си за приятелство с Иран от 1955 г.
© gettyimages (архив)

Американският държавен секретар Майк Помпейо обяви днес, че САЩ денонсират договора си с Иран от 1955 г., който установява икономически и консулски отношения между двете страни, предадоха световните агенции.

Мярката бе предшествана от решението на Международния наказателен съд (МНС) САЩ да отменят санкциите си срещу Иран, които засягат вноса на важни стоки с хуманитарно предназначение. Техеран твърдеше, че санкциите - подновени, след като администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран, - са в нарушение на иранско-американския договор за приятелство, отбелязаха агенциите.

Помпейо каза, че денонсирането на договора е трябвало да стане още преди десетилетия. Той подчерта, че Иран използва МНС за политически и пропагандни цели. Пред репортери в Държавния департамент Помпейо обвини Иран, че заплашва американските представителства в Ирак. Според него Иран е източникът на настоящата заплаха за американците в Ирак. "Нашите разузнавателни данни в това отношение са убедителни. Можем да видим ръката на аятолаха и неговите последователи в подкрепа на атаките срещу Съединените щати", каза първият дипломат на САЩ, съобщи БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1991 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
асд

2018.10.04 | 10:13

3
ще им пръднат на уя

2018.10.04 | 02:44

2
Явно за малоумните американци, това че са подписали даден договор не означава нищо. В последните години от доста договори и споразумения се оттеглиха.

2018.10.03 | 22:03

1
което просто значи, че подписа на ФАЩ не си струва и мастилото, камоли хартията на която е положен. Забележително е страна претендираща за лидерство и ненам кви си защити на правото и ненам ко си там да се закопава сам, но приветствам, че истинското им лице се откри пред света

Добави коментар

Водещи новини