САЩ отмениха визовата забрана за граждани на Чад

share

САЩ отмениха наложената забрана за влизане на тяхна територия за граждани на Чад, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът Доналд Тръмп "обяви, че Чад е подобрил нормите си за сигурност, за да отговарят на изискванията на американската национална сигурност", се казва в изявление на министерството на вътрешната сигурност.

"Поради това гражданите на Чад ще могат отново да получават визи за посещение в САЩ", добави министерството. Забраната ще бъде официално отменена на 13 април. Чадският външен министър Шериф Махамат Зене приветства новината в Туитър.

"Чад приема със задоволство изваждането си от списъка на страните, на чиито граждани се забранява да влизат в САЩ, и се надява още повече да укрепи стратегическото партньорство и сътрудничеството между двете страни", заяви той.

През септември Чад бе включен в списъка от страни, които са засегнати от миграционен указ на Тръмп, забраняващ влизане на американска територия на техните граждани заради пропуски в сигурността и липса на сътрудничество с Вашингтон. Критиците на указа заявяват, че той безпричинно и дискриминационно засяга десетки милиони мюсюлмани.

Водещи новини

Още новини