ЕС и САЩ ще продължат да преговарят за визовата реципрочност

  • 22 юни 2021 16:43

  • 330
  • 2
ЕС и САЩ ще продължат да преговарят за визовата реципрочност
© Pixabay

ЕС и САЩ приветстват напредъка, постигнат от четирите европейски страни, за чиито граждани все още се изискват американски визи. Това се посочва в съвместно изявление на представителите на Европейската комисия и на властите във Вашингтон, които разговаряха днес в Лисабон по въпроси от областта на сигурността, предаде БТА.

Допълва се, че ЕС и САЩ потвърждават желанието си да продължат усилията на тристранна и двустранна основа. В края на миналата година ЕК за първи път отчете спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10 на сто, при изискване отказите да бъдат под три на сто от подадените заявления. При Кипър делът на отказите се задържа под три процента, а при Хърватия достига 4 на сто.

ЕК отказва да приложи правилата за визова реципрочност, които предвиждат връщане на визите за граждани на САЩ за срок от 12 месеца. Комисията обясни, че не прилага правото заради продължаващите преговори с Вашингтон и от опасение, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи. След като срокът ЕК да вземе мерки изтече през 2016 г., Европейският парламент предаде комисията на съд и решение се очаква след около две години.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
330 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.22 | 17:27

2
че кой още иска да ходи да живее в тая кочина америка. Айде за удоволствие да отиде човек до НЙ или Лас Вегас ама да жиее там треа човек да е много на зор.
тия докога

2021.06.22 | 17:06

1
ще симулират дейност

Добави коментар

Водещи новини