Преходният военен съвет на Чад и бунтовнически групи подписаха мирно споразумение в Катар

  • 08 август 2022 13:53

  • 212
  • 0
Преходният военен съвет на Чад и бунтовнически групи подписаха мирно споразумение в Катар
© Getty (архив)

Преходният военен съвет на Чад и бунтовнически групи днес сключиха мирно споразумение в столицата на Катар Доха, дни преди началото на диалога за национално помирение, който ще се проведе по-късно през месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На церемонията по подписване на споразумението, в което страните се съгласиха да участват в национален, приобщаващ диалог, присъстваха над 30 бунтовнически групи. До подписването се стигна след месеци на преговори в катарската столица. Подробности за това как ще се прилага споразумението и как ще се следи за спазването му, не бяха оповестени веднага.

Външният министър на временното военно управление на Чад Махамат Зене Шериф заяви пред репортери, че вярва, че това споразумение ще доведе до устойчив мир в страната. Дипломат номер едно на Чад каза, че 1500 представители ще присъстват на националния диалог, който ще се проведе на 20 август. "По-голямата част от въоръжените групи подписаха това споразумение и ще вземат участие в националния диалог. А този национален, приобщаващ диалог е форум за целия чадски народ", заяви той, отхвърляйки съмненията, че не всички групи са подписали споразумението.

Националният диалог има за цел да събере широк кръг от групи и партии, както и правителството и бунтовниците.

Според запознат източник, тези, които са подписали споразумението, са се съгласили да прекратят окончателно огъня, както и да работят за гражданско разоръжаване. Временното военно правителство на Чад също така се е ангажирало да не започва военни или полицейски операции в съседните страни срещу бунтовнически групи, подписали споразумението, добави източника.

Махамат Идрис Деби, който миналата година завзе властта след смъртта на своя баща, е лидер на временното военно правителство в страната. Той се самообяви за ръководител на
Преходния военен съвет през април миналата година, след като неговият баща, дългогодишният президент на Чад Идрис Деби бе убит  по време на посещение при военни, борещи се с бунтовниците в северната част на страната.

Синът на покойния президент на Чад е новият лидер на страната

Първоначално военният съвет заяви, че ще наблюдава 18-месечния преход към демократично управление в Чад, но с наближаването на крайния срок той не показва почти никакви признаци за организиране на избори в страната.

Външният министър на Катар Шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който говори по време на подписването на споразумението днес, призова групите, които не са подписали договора, да се присъединят към него.

 

Валери Зайцев
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини