Компанията Амтрак обвини фирмата оператор на товарния влак за катастрофата в Южна Каролина

gettyimages (архив)
share

Железопътната компания за пътнически превози Амтрак обвини товарната железопътна компания Си Ес Екс за причиняване на катастрофата, при която пътнически влак беше отклонен по страничен коловоз и се блъсна в паркиран товарен влак в американския щат Южна Каролина, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и АП.

Пътническият влак на Амтрак с почти 150 души пътувал от Ню Йорк за Маями и се движел с 95 километра в час, когато се блъснал в товарния влак на Си Ес Екс, който бил спрял на страничен коловоз. Катастрофата станала вчера близо до щатската столица Колумбия. Загинали са двама членове на локомотивната бригада на пътническия влак, а 116 души са били ранени. В товарния влак не е имало хора.

Президентът на Амтрак Ричард Андерсън каза, че Си Ес Екс отговаряла за релсите и сигнализацията в района. По думите му Си Ес Екс била отворила стрелката към страничния коловоз, при което пътническият влак се отклонил от главната линия и се блъснал в спрелия товарен влак. Властите са започнали разследване по случая.

Това е третата смъртоносна катастрофа с влак на Амтрак за по-малко от два месеца. През декември трима човека загинаха, след като влак на Амтрак дерайлира в щата Вашингтон. През януари влак на Амтрак се блъсна в камион за боклук в щата Вирджиния, при което загина един човек.

Водещи новини

Още новини