Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел (видео+обновена)

GettyImages/Gulliver
share

Американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение, предава Франс прес.

„Реших, че е време най-после да призная официално Ерусалим като столица на Израел", се казва в съобщението на американския държавен глава.

Забавянето на признаването на Ерусалим като израелска столица не е допринесло с нищо за постигането на мир, заяви президентът Тръмп.

Статутът на древния град е най-спорната точка в дългогодишния израело-палестински конфликт.

Неговото изявление е направено след като международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт.

Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Междувременно, Държавният департамент на САЩ изпрати телеграма до всички свои дипломатически мисии по света, с която нареди на служителите си да отложат неналожителните пътувания до Израел, Ерусалим и Западния бряг до 20 декември, предаде Ройтерс.

Посолството в Тел Авив и Генералното консулство в Ерусалим молят всички посетители, чиито пътувания не са наложителни, да отложат пътуванията си до Израел, Ерусалим и Западния бряг от 4 до 20 декември 2017 г., гласи телеграмата, която не уточнява причина за молбата.

Водещи новини

Още новини