Хилари Клинтън: Успехът на примирието в Сирия зависи от Путин

Getty Images/Guliver
share

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън каза, че успехът на примирието в Сирия, договорено между САЩ и Русия, зависи от това дали Москва ще реши, че е в неин интерес споразумението да се изпълнява, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Дали споразумението ще се изпълнява, наистина зависи от руснаците", каза Клинтън пред журналисти в Грийнсбъро, в щата Северна Каролина, където вчера поднови предизборната си кампания след няколко дни почивка за лечение от пневмония. "Зависи от това дали Владимир Путин ще реши, че е време руснаците да направят онова, което могат, за да навлезе конфликтът в период, в който може да започнат политически дискусии, да се установи зона за защита на хората, подложени на неспирни нападения от въздуха, и да се поеме ангажимент да бъдат преследвани терористичните групи, заплашващи всички", каза Клинтън.

Тя похвали усилията на държавния секретар Джон Кери за постигане на споразумението с руския външен министър Сергей Лавров за примирие в Сирия. То предвижда Русия да убеди сирийския президент Башар Асад да спре бомбардировките над районите, контролирани от бунтовниците, и да допусне в тях хуманитарна помощ, отбелязва АП. Едва след това САЩ и Русия ще започнат координирано да нанасят удари срещу Ислямска държава и групировките, свързани с Ал Каида. Някои в правителството на Обама са скептични дали руснаците ще изпълнят своята част от сделката, добавя АП, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини