Ирина Бокова остана пета след четвъртия вот в ООН

Getty Images/Guliver
share

Ирина Бокова завърши на пета позиция след четвъртия пореден вот в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк днес, съобщават от организацията.

Въпреки че слиза две места надолу, генералната директорка на ЮНЕСКО продължава да е най-добре представилият се кандидат сред жените. За Бокова са гласували 7, 5 - против, а 3 бюлетини са без мнение.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първи за четвърти пореден път. Въпреки това срещу него продължава да има два гласа против, един от които със сигурност е на страна с право на вето. Ако 12 гласа са за, той би бил избран автоматично за генерален секретар на ООН.

Втори при четвъртия вот е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак. Такова бе класирането му и при предишното гласуване. Сега той има 10 гласа в подкрепа, 4 против и 1 въздържал се.

Третото си място от предния вот запазва и сръбският първи дипломат Вук Йеремич, който на предното гласуване бе изравнен с Бокова.

Четвърти е представителят на Македония Сърджан Керим.

Освен Гутераш, всички в петицата са представители на Източна Европа. Неин ред е да вземе ръководството на ООН според ротационния принцип. Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще е на 26 септември.

Водещи новини

Още новини