На 9 и 26 септември ще са следващите два кръга от вота за нов шеф на ООН

  • 02 септември 2016 07:43

  • 2116
  • 0
На 9 и 26 септември ще са следващите два кръга от вота за нов шеф на ООН
© Getty Images/Guliver

Следващите два предварителни кръга от гласуването в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на световната организация ще бъдат на 9 и 26 септември, съобщи новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен, цитиран от ТАСС. Нова Зеландия е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец.

Двете гласувания през този период ще бъдат съответно на 9 септември, петък, и 26 септември, понеделник.

Следващият кръг ще е през първата седмица от октомври. Тогава петте постоянни и десетте непостоянни членове на Съвета за сигурност ще получат разноцветни бюлетини - важен детайл, означаващ, че изборите са на финалната права, отбелязва ТАСС.

Петте страни постоянни членове (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) имат право на вето и всяка от тях може да блокира дадена кандидатура.

Последният кръг от гласуването се състоя на 29 август при закрити врата, припомня ТАСС. На него бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе върховен комисар на ООН за бежанците, запази лидерската си позиция. Втори остана словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак. Третото място си поделиха българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини