Американският национален дълг надвишава 15 трилиона долара

share

Към днешна дата националният дълг на САЩ вече превишава 15 трилиона долара, сочат данните на американското финансово министерство, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Точната сума на задълженията възлиза на 15 033 607 000 долара. Това означава, че предвиденото за тази година натрупване на задължения от САЩ вече е на 99% изпълнено. Границата, която не бива да бъде прескачана, е 15,19 трилиона долара.

Новината за дълга идва точно седмица преди крайния срок, в който съвместната комисия на Камарата на представителите и Сената в САЩ трябва да се договори с колко да бъде съкратен националният дълг на страната през следващото десетилетие. Очакванията са намалението да е между 1,2 до 1,5 трилиона долара.

Последното предложение на Републиканската партия съдържа намерение за вдигане на данъчния приход с 290 млрд. долара през следващите десет години. Това ще стане посредством намаляване на лихвите по жилищните кредити и ограничаване на данъчните облекчения за тези, които прехвърлят намаленията по ипотеки към други видове данъчно облагане.

Според републиканците планът им предвижда вдигане на данъците за по-богатите слоеве на американското общество – физически лица, които имат годишен доход над 174 400 хил. долара или семейни двойки с доход над 212 300 долара.

Засега основен проблем в разговорите между републиканци и демократи е кои точно данъчни облекчения да бъдат преразгледани. Ябълката на раздора се явяват разходите на работодателите за осигуряване на здравна застраховка, както и пенсионните разходи – дали да има данъчни облекчения за тях или не. Отделно демократите твърдят, че републиканският план ще повиши данъците и за по-бедните, не само за богатите.

Водещи новини

Още новини