САЩ: Украйна ще получи толкова пари, колкото й трябват

share

Финансовата помощ за Украйна от страна на Международния валутен фонд ще бъде допълнена с финансиране от САЩ и европейските партньори до такава сума, от която действително се нуждае икономиката на Украйна. Това предаде Укринформ, позовавайки се на информация от високопоставен източник в Белия дом, който е запазил анонимност.

Международният валутен фонд (МВФ) може в близко време да изпрати екип от специалисти в Украйна. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказване на директора на международната институция Кристин Лагард. „Възможно е съвсем скоро в Украйна да пристигнат наши технически експерти”, поясни Лагард.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг заявиха, че страните им са против всякакви опити за разделяне на Украйна на прозападна и проруска територия, съобщава УНН, позовавайки се на изявление, разпространено след срещата на двамата дипломати.

"Независимостта и териториалната цялост на Украйна е изключително важна", каза Хейг. Той още подчерта, че западните страни и международните кредитори подготовката на финансови пакети за Украйна е срочен въпрос, но действащите лидери в страната трябва да се подготвят да изпълнят необходимите условия за получаване на финансовата подкрепа.

При това политикът не уточни за какви точно условия става въпрос.

Водещи новини

Още новини