Вътрешният министър на САЩ напуска поста си

share

Министърът на вътрешните работи на САЩ Кенет Салазар ще обяви, че напуска поста си, потвърди днес източник от  администрацията на президента Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Вестник "Денвър пост", който пръв съобщи новината, писа, че Обама е настоявал назначеният през 2009 г. Салазар да остане  начело на министерството, което има важна роля в няколко промишлени отрасъла, сред които енергетиката и минното дело. Освен това вътрешното ведомство надзирава федералните територии, националните паркове и индианските резервати. Според публикации в медиите Салазар ще напусне поста си до края на март и ще се завърне в ранчото си в Колорадо, посочва Ройтерс.

Агенцията посочва, че засега не е известно кой ще заеме мястото на Салазар, но по традиция вътрешното министерство се  оглавява от човек от западните щати, където има най-много земя федерална собственост. Потенциални кандидати са бившият сенатор  от Ню Мексико Джеф Бингаман, който е оглавявал сенатската комисия по енергетика, и губернаторът на щата Вашингтон Кристин  Грегоар, чийто мандат изтича. Други евентуални кандидати са ексгубернаторът на Колорадо Бил Ритър, бившият сенатор от  Северна Дакота Байрън Дорган, бившият губернатор на Уайоминг Дейв Фройдентал и наскоро оттеглилият се губернатор на Монтана  Брайън Швайцер, посочва Ройтерс.

Асошиейтед прес допълва, че Кенет Салазар е поредният член на администрацията, който ще я напусне, докато Обама се готви да встъпи във втория си президентски мандат. Вече е известно, че от правителството се оттеглят държавният секретар (външният  министър) Хилари Клинтън, както и министрите на отбраната Лион Панета, на финансите Тимъти Гайтнър и на труда Хилда Солис.

Водещи новини

Още новини