Русия изкара хибридно чудовище на фронта в Украйна

Wikimedia Commons
share

На бойното поле в Украйна се появи нова машина за убиване. Тя е руско производство и става дума за танк Т-80, който е оборудван с противоподводни ракети RBU-6000. Както се подразбира, ракетната установка е предвидена да се използва най-вече за водни сражения, отколкото за сухоземни.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14723

Военни анализатори отбелязват, че такъв необичаен хибрид от страна на Русия е отчетлив знак за нарастващото търсене на все повече артилерийски оръдия сред руската военна индустрия.

Установката RBU-6000 е разработена през 60-те години на миналия век за нуждите на съветските военноморски сили срещу вражеските подводници. Всеки един от снарядите им е с тегло над 113 кг, а обсегът им на действие е около 5 км.

Лондон: Руснаците извадиха танкове от нафталина

Данните за ефективността на тази спойка между танк Т-80 и RBU-6000 обаче остават оскъдни. По всяка вероятност системата бива използвана за насищащ огън с малък обсег, целящ да покрие големи площи без специфично насочване. Това води до безразборна стрелба, подобно на това на множество артилерийски системи като BM-21 „Град“, въпреки че обхватът на RBU-6000 е осезаемо по-ограничен.

Липсата на сложни системи за управление на огъня, като системата „Буря“, използвана на корабите, допълнително намалява прецизността на това оръжие, когато е монтирано на сухопътен танк. Стрелбата се извършва предимно ръчно, като се разчита на по-прости балистични изчислителни методи, което намалява способностите за точно насочване към движещи се или скрити обекти.

Новата военна машина на Русия на фронта в Украйна представлява сглобка между танк Т-80 и ракетната установка RBU-6000, предназначена да унищожава подводници (Снимка: Телеграм)

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14723

Водещи новини

Още новини