Зеленски: Украинските сили превзеха нови позиции в руската Курска област

Getty Images
share

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да увеличават териториите под свой контрол "по границата с Украйна" в рамките на инвазията в руската Курска област, заяви президентът Володимир Зеленски в ежедневното си вечерно видеообръщение, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14437

Той не даде повече подробности, но каза, че са взети още руски военнопленници, които биха могли да бъдат използвани при евентуална размяна.

"Благодаря ви, бойци! Това е нещо, което ще върне у дома толкова много наши хора от руски плен", каза Зеленски.

Украинските войски нахлуха в Русия на 6 август, навлизайки изненадващо в Курска област.

В снощното си обръщение Зеленски каза, че настъплението помага и за това да се снеме част от напрежението от украинските войски, сражаващи се в Донецка област, която в момента е епицентър на ожесточени боеве за контрол над нея. В противен случай по думите му силите на Киев там биха могли да бъдат поставени под още по-голям натиск.

Но независимо от това засега не се забелязва никакво отчетливо подобрение в положението на войските на това направление. Западни наблюдатели изтъкват в тази посока напредъка на руската армия в района на Покровск.

Зеленски призна, че обстановката в Донецка област е "изключително сложна".

"Основните руски усилия и най-големите им сили са съсредоточени именно там", каза той.

Властите наредиха на жителите на Покровск, стратегически важен град, който е железопътен възел, да се евакуират с оглед на настъплението на руски войски, които все повече се приближават към Покровск. Въпреки това в града все още остават 38 000 души, включително 1900 деца.

Ръководителят на донецката военна администрация Вадим Филашкин обяви, че от следващата седмица в понеделник се затварят всички банкови клонове в Покровск. В града ще работят само банкоматите.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14437

Водещи новини

Още новини