Главозамайващи премии ще получат тримата олимпийски шампиони на Грузия

Getty Images, архив
share

Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе и председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили ще връчат държавни награди на грузинските спортисти, спечелили медали на Летните олимпийски игри в Париж, пише sportal.bg

"На Олимпиадата в Париж грузинските спортисти спечелиха три златни, три сребърни и един бронзов медал, което е най-добрият резултат в историята. Грузинският олимпийски отбор зае 24-о място по медали. Искаме да поздравим грузинските олимпийци и цяла Грузия за техния най-голям успех. За да оценим успехите на спортистите, решихме да номинираме всички олимпийски медалисти за най-високите държавни награди", цитира пресслужбата извадка от съвместното писмо на премиера и на председателя на парламента.

Какви държавни премии ще получат медалистите ни от Париж?

Носителите на златни медали джудистът Лаша Бекаури, борецът в свободния стил Гено Петриашвили и състезателят по вдигане на тежести Лаша Талахадзе ще бъдат наградени с Ордена на победата на Свети Георги. Носителите на сребърни медали джудистите Тато Григалашвили и Иля Суламанидзе, борецът в свободния стил Гиви Мачарашвили и бронзовият медалист по бокс Лаша Гурули ще получат Орден на честта.

По-рано Кобахидзе каза, че олимпийските шампиони ще бъдат премирани от грузинското правителство с 1 милион лари (над 370 хиляди долара), сребърните медалисти с 500 хиляди лари (над 185 хиляди долара), а бронзовите с 250 хиляди лари (повече от 92 хиляди долара).

Водещи новини

Още новини