Русия освободи американци и опозиционер от затвора. Разменя ги срещу свои граждани

Getty images (архив)
share

Руските власти освободиха няколко американци и опонент на стопанина на Кремъл Владимир Путин от затвора, които ще бъдат разменени срещу нейни граждани, осъдени в САЩ и Германия, предаде "Блумбърг".

Според данни на информационна агенция от САЩ в списъка за размяна са включени кореспондентът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, журналистката от американското радио "Свобода/Свободна Европа" Алсу Курмашева (с гражданство на Русия и САЩ). Тримата бяха осъдени на различни срокове затвор заради шпионаж", отбеляза "Блумбърг".

"Сред освободените е и руският опозиционер Владимир Кара-Мурза (на снимката), който притежава и британски паспорт. Той бе осъден на 25 години лишаване от свобода заради критики срещу пълномащабната инвазия на Москва срещу Украйна през април миналата година. Общо групата, освободена от затвора, е съставена от 12 души", посочи още базираната в Ню Йорк медия.

По инфомация на телевизията от САЩ Си Би Ес Русия ще получи 12 свои граждани, някои от които са осъдени за шпионаж. Сред тях вероятно ще бъде и Вадим Красиков, осъден на доживотен затвор в Германия за убийството на чеченския опозиционер Зелимхан Хангошвили.

Германски съд осъди на доживотен затвор руснак за убийството на чеченец през 2019 г.

 

Водещи новини

Още новини