Русия: Обвиненията в киберпрестъпления срещу руснаци са пропаганда на САЩ

pixabay
share

Обвиненията в киберпрестъпления срещу руснаците са част от пропагандната кампания на САЩ срещу Русия. Това се казва в коментар на руското посолство във Вашингтон, публикуван в Telegram канала на руското дипломатическо представителство и цитиран от ТАСС.

Така руски дипломати коментираха изявлението на Държавния департамент, който нарече Русия "сигурно убежище" за киберпрестъпници, за които се твърди, че извършват злонамерени действия срещу Съединените щати и техните съюзници. "Тази атака е поредният елемент от пропагандната кампания срещу Русия. Създаването на непроницаема атмосфера на русофобия е един от любимите методи на Вашингтон", подчертаха от посолството.

Руската дипломатическа мисия припомни, че специализираните комуникационни канали, които се използват, наред с другото, за обсъждане на информационната сигурност, са били съкратени именно по инициатива на американската администрация.

"Ако американските власти наистина са заинтересовани от равен и професионален диалог, те знаят къде да отправят своите опасения", подчертаха дипломатите.

В петък Държавният департамент публикува изявление, в което се твърди, че двама руски граждани, включени в черния списък в Съединените щати, са предполагаеми хакери, действащи в интерес на Москва.

Австралия предупреди за появата на зловредни уебсайтове след глобалния ИТ срив

Юлия Владимировна Панкратова и Денис Олегович Дегтяренко са лидерът на групата и основният хакер, се казва в изявлението.

Тяхната група, известна като CARR, е сред подобните на нея, извършили кибератаки в Украйна и страни и компании, които я подкрепят. Миналата година CARR започна да обявява атаки срещу множество критични инфраструктурни проекти в Съединените щати и Европа, се казва в съобщението.

"Усилията на CARR и неговите членове да се насочат към нашата критична инфраструктура представляват неприемлива заплаха за нашите граждани и нашите общности, с потенциално опасни последици", каза заместник-министърът на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Русия се обръща все повече към изнудване и финансови стимули, за да наеме германци да шпионират за нея след експулсирането от Европа на около 600 руски дипломати. Това съобщи германската служба за вътрешна сигурност през юни.

Федералната служба за защита на конституцията (BfV) заяви, че руските разузнавателни служби са харчили големи средства за набиране на агенти в Германия въпреки опитите на Запада да ограничи техните операции след нахлуването на Москва в Украйна.

Също през юни, НАТО потвърди загрижеността си относно руския шпионаж и призова за по-строги действия в отговор на кампания от враждебни дейности, включително актове на саботаж и кибератаки.

"Русия работи усилено, за да компенсира намаляването на броя на руските агенти в Германия от германското правителство", каза на пресконференция шефът на BfV Томас Халденванг.

Водещи новини

Още новини