Водещите новини! Продължава борбата с пожарите в страната. Глобален IT срив засегна държавни институции, медии и телекомуникационни компании (и още…)

  • 19 юли 2024 13:34

  • 900
  • 0
Водещите новини! Продължава борбата с пожарите в страната. Глобален IT срив засегна държавни институции, медии и телекомуникационни компании (и още…)
© Булфото/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 19 юли   

 

Продължава борбата с пожарите в страната.

Вече седмица България е в плен на огнената стихия.

Едно от най-новите огнища е край Харманли, където пламна борова гора. Пожарът на входа на града се разгоря в четвъртък следобед и мина през няколко къщи от вилната зона, както и през голяма овцеферма с 200 животни.

Огънят е тръгнал от паркинг, вероятно от искра или късо съединение. Първоначално беше застрашена бензиностанция, но фронтът в тази посока беше овладян, пише Нова.

Продължава борбата с пожарите в страната

***


Овладян е пожарът, който избухна край Харманли. Обстановката обаче остава сложна. Огънят изпепели вили, ферма с овце и индустриална сграда. Засегната е площ около 1000 дка.Пожарът е започнал от входа на града и се е прехвърлил за броени минути, така е стигнал до къщите и фермерите на хората.

От засегнатите 1000 дка - 150 от тях са гори. Продължава описването на щетите.

1000 дка е засегнатата площ от пожара край Харманли

***


Разпали се едно от огнищата на пожара край Стара Загора

***


Народното събрание включи в програмата си за работа за днес проекти на решения за осигуряване на средства в бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица. Решението бе взето единодушно със 190 гласа "за". Проектите на решения са два, уточни председателят на парламент Рая Назарян.

НА ЖИВО: Депутатите задължиха властта да помогне на пострадалите от пожарите

***


Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. 

"Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков. Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. 

Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника, каза той. Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре, добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години. 

Кирил Петков: Основната причина за ситуацията с пожарите е липсата на организация и координация

***


Провалиха вчерашното заседание на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Това каза Бойко Рашков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) пред журналисти на влизане в сградата на парламента.

Бойко Рашков за комисията за Нотариуса: Много хора се плашат, провалиха вчерашното заседание

***


Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание.

Радев обяви кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ

***


Летище София не е засегнато от глобалния IT срив, който засегна компании от цял свят, съобщиха пред БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.

От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати летища или авиокомпании.

Днес компания "Райънеър" предупреди за смущения в трафика заради глобалния ИТ срив, полетът Берлин-София е отменен.

Летище София не е засегнато от глобалния ИТ срив

***


Днешният глобален ИТ срив, свързан с проблеми в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft), засегна медии, търговци на дребно, банки, авиокомпании и телекомуникационни фирми в Австралия и в Нова Зеландия, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Най-голямата банка в Австралия - "Комънуелт банк" (Commonwealth Bank CBA.AX - Банката на Общността на нациите) съобщи, че някои клиенти не са успели да преведат пари поради срив в операциите по услугата. Националната авиокомпания на Австралия "Куонтас" (Qantas) и летището в австралийския град Сидни съобщиха, че има забавени полети, но самолетите все още летят.

Камарата на представителите в Нова Зеландия за срива: Компютърните ни системи са засегнати

***


"Масов срив на Microsoft блокира работата на хиляди сайтове в Австралия", това написа британският в. "Дейли мейл".

"Бяха засегнати сайтовете на централното правителство в Канбера и на местните власти", добави медията.

"Блокираната бе и работата и на най-големите банки, основния авиопревозвач Qantas, медии, включително и на държавната медийна корпорация, мобилни оператори", посочи още изданието.

Microsoft се срина в Австралия. Хиляди сайтове са засегнати

***


Президентът на САЩ Джо Байдън започва да приема идеята, че е възможно да не е в състояние да спечели изборите през ноември и може да му се наложи да се оттегли от надпреварата, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Американският всекидневник се позовава на няколко души, близки до Байдън.

Все повече високопоставени представители на Демократическата партия призовават президента да се оттегли, тъй като според тях няма шансове да победи републиканеца Доналд Тръмп на изборите на 5 ноември. Кампанията бе подета, след като 81-годишният Байдън се представи лошо в телевизионните дебати с Тръмп в края на миналия месец.

"Ню Йорк Таймс": Байдън започва да приема идеята, че може да му се наложи да се оттегли от надпреварата

***


Един човек бе убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на спасителните служби.

Двама човека са получили наранявания, но състоянието им не е тежко.

Малко по-рано израелската полиция съобщи за седем леко пострадали. Тя допълни, че разследва възможна въздушна атака, след като мощна експлозия проехтя в жилищна сграда в центъра на града.

Атака с дрон в центъра на Тел Авив, един човек е убит

***


Американският актьор Боб Нюхарт почина на 94-годишна възраст "след поредица от кратки заболявания", предадоха осведомителните агенции, като цитираха изявление на Джери Дигни, представител на комика.

Счетоводителят, превърнал се в актьор, "почина в дома си в Лос Анджелис" една година след кончината на съпругата си Вирджиния "Джини" Нюхарт, която почина през април 2023 г. на 60 години.

Той е известен от "Шоуто на Боб Нюхарт“ и има постоянна гостуваща роля в ситкома "Теория за големия взрив", припомня ДПА. През 2013 г. актьорът спечели награда "Еми" за ролята си на Артър Джефрис/професор Протон в сериала.

Американският актьор Боб Нюхарт почина на 94-годишна възраст

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини