Експерт по киберсигурност: IT сривът е инженерна грешка, която ни показа колко сме зависими от компютрите

  • 19 юли 2024 20:30

  • 519
  • 3
Експерт по киберсигурност: IT сривът е инженерна грешка, която ни показа колко сме зависими от компютрите
© Нова телевизия

Масов срив в компютри и компютърни мрежи по света. Бяха засегнати големи банки, медийни издания, авиокомпании и влакове. IT системите на Олимпийските игри в Париж също бяха засегнати от масовия срив в мрежата.

„Няма никакви индикации, че това е кибератака. Вероятно става въпрос за инженерна грешка в ъпдейт на специализиран софтуер за защита. След като самата компютърна система се ъпдейтне към тази версия, тя се рестартира и се появява този т.нар. „син екран на смъртта”. Това засяга само Windows операционните системи”, коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Глобалният ИТ срив - причинен от дефектна актуализация

Той обясни, че за да се върнат системите към работа, трябва да се изтрие въпросният ъпдейт,  който е неправилен, както и че целият срив се дължи на този файл. „Това е един от най-големите сривове в днешно време и показва колко сме зависими към компютрите и системите”, обясни Тулев.

„Една инженерна грешка показа на хакерите, че това е начинът за блокиране на милиони системи по целия свят”, добави още специалистът по киберсигурност.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
519 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ПСИХО ЛАЙНЯРА ИБАН ОЛИГОФРЕН КАТИЛА

2024.07.19 | 21:08

3
МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е БЕЗОБИДЕН БЕЗРАБОТЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ОЛИГОФРЕНА.

2024.07.19 | 20:42

2
На ви цифрово евро. На ви дигитален фашизъм!

2024.07.19 | 20:42

1
Целия гей капитализъм ще изчезне яко дим!

Добави коментар

Водещи новини