Посланикът ни в САЩ: България трябва да продължи да помага на Украйна

Нова нюз
share

Главната задача на НАТО е да осигури мир в евроатлантическия регион. България е в ЕС и НАТО и там ще остане. Да бъдем част от свободния свят е цивилизационен избор и отговорност, а не само привилегия. Не само чакаме някой да ни защити, но и предприемаме мерки, за да допринесем за сигурността. България трябва да продължи да помага на Украйна. Това каза в ефира на "Твоят ден" Н. Пр. Георги Панайотов, посланик на България в САЩ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14266

Той припомни, че България е създала противоминна група, за да подсигури сигурното плаване по Черно море.

"Направихме го, без да искаме средства от НАТО. Групата ще помага за безопасно корабоплаване, това ще улесни износа на украинско зърно", допълни Панайотов. 

The Economist: Украйна печели войната в Черно море, Буданов обещава "много изненади" на Русия

По думите му САЩ е разрешила употреба на американски оръжия само за отбиване на руски атаки.

"Това не означава, че ще бъдат поразени Москва или Санкт Петербург. Това е просто подкрепа срещу агресията. Украйна е жертва, тя беше нападната. Дали и кога ще седне на масата за преговори, не е нещо, което може да се реши от наблюдатели, а само от украинския народ и ръководството. Не можем да им наложим нищо, а просто да им помагаме да защитят териториалната си цялост. Преговорите зависят само от тях", коментира той. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14266

Водещи новини

Още новини