Във Варна отбелязват 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

  • 10 август 2024 07:29

  • 300
  • 1
Във Варна отбелязват 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили
© Булфото (архив)

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС, ще започне в 18:00 ч. днес във Фестивалния и конгресен център във Варна. Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министър Атанас Запрянов и адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

От 9:30 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2024“. Своите дипломи за завършено висше образование ще получат 503-ма студенти. Те ще бъдат поздравени от името на министъра на отбраната от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ Людмил Михайлов.

В края на 2025 г. Военноморските сили ще се сдобият с първия от новите кораби

Ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати флаговете на корабите от състава на ВМС, ще започне на Морска гара Варна утре в 9:00 ч. По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024“ „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ), който ще започне в 9:15 ч. на Морската гара. Тази година офицерски пагони ще получат 31 курсанти. Първенец на випуска с успех „Отличен - 5.92“ е мичман Рафаел Кънев от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Корабни машини и механизми“. Министър Атанас Запрянов, адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери за постъпването им на служба във военния ни флот.

По повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили днес от 9:00 ч. до 17:00 ч. на морските гари във Варна и Бургас, а утре от 10:30 ч. до 17:00 ч. на Морска гара Варна и от 9:00 ч. до 17:00 ч. на Морска гара Бургас.

В неделя жителите и гостите на град Варна ще могат да присъстват на динамичения показ на способности на военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Те ще започнат в 11:30 ч. на Централния плаж във Варна и ще бъдат наблюдавани от министър Запрянов и адмирал Ефтимов. Демонстрациите включват маневри на висока скорост на бързоходни моторни лодки, приводняване на парашутисти и представяне на бойни умения от военнослужещите, посочват от МО.

Командоси щурмуваха централния плаж във Варна

БТА припомня, че честванията по случай 145-а годишнина на ВМС във Варна започнаха вчера с награждаването на над 50 моряци и цивилни служители. По традиция церемонията се проведе в сградата на Адмиралтейството. Освен командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, отличия връчиха областният управител Андрияна Андреева и кметът Благомир Коцев. Командирът припомни, че началото на българските ВМС е поставено на 12 август 1879 г. със създаването на Дунавската флотилия. За всяка държава излазът на море е ценност и благо, които трябва да се ползват мъдро, посочи Михайлов. Той подчерта, че основната задача на ВМС е да бранят родината и те винаги са се справяли с достойнство и чест. 

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе Военноморските сили на Република България отбелязаха 145-годишнината от създаването си на 5 август. „Отъ тукъ започна българското морячество“ гласи надписът на монумента, затова всяка година по традиция от Русе започват тържествата по случай основаването на ВМС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
300 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.10 | 09:14

1
честит да им е, ама поне да ги бяха научили да НЕ държат автоматите като тояги.

Добави коментар

Водещи новини