Sky News: Украински военен самолет за първи път е ударил цел на територията на Русия

Getty Images, архив
share

Украински военен самолет за първи път е произвел изстрел с оръжие, което е поразило цел на територията на Русия, съобщи украински военен източник за Sky News, цитиран от "Фокус".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Източникът е заявил, че в неделя е бил поразен "руски команден възел“ в района на Белгород, Западна Русия. Не е ясно веднага какъв тип боеприпас е бил използван при нападението, включително дали е било западно оръжие.

Съединените щати и Франция наскоро заявиха, че украинските въоръжени сили имат право да използват оръжието си за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия - откъдето руските сили извършват нападения срещу Украйна.

Съгласно новите указания, одобрени от президента Джо Байдън, американските боеприпаси могат да бъдат използвани на руска територия, за да помогнат за защитата на град Харков в североизточна Украйна.

Дейвид Камерън, министърът на външните работи на Обединеното кралство, не бе толкова конкретен, като само заяви, че Украйна сама решава как да използва британските оръжия - като например крилатите ракети Storm Shadow, които могат да бъдат изстрелвани от украински самолети.

"Директен удар"

Говорейки при условие за анонимност, военният източник е заявил пред британската медия: "Мисия на украинските военновъздушни сили (ВВС) са поразили руски команден възел в Белгород.

"Ако доживеем до ноември": Орбан обяви създаването на "трансатлантическа коалиция" за прекратяване на войната в Украйна

"Въпреки че все още се оценяват щетите, потвърдено е, че е имало пряко попадение. Това е първият боеприпас на Въоръжените сили на Украйна, доставен по въздух срещу цел на територията на Русия."

Украйна е нанесла множество удари с безпилотни самолети дълбоко в руската територия. Но използването на военен самолет за нанасяне на удари по цели на територията на Русия може да се възприеме от Москва като нова ескалация. Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили няколко украински дрона в Белгородска област. Не е ясно дали това е част от същото нападение.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини