Французин арестуван в Москва по подозрение, че е събирал разузнавателна информация за руската армия

Getty Images
share

Следственият комитет (СК) на Русия съобщи днес, че е задържал в Москва френски гражданин по подозрение, че е събирал информация за дейността на руските въоръжени сили, предаде Ройтерс. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

СК е завел дело срещу неназован френски гражданин за нарушаване на руския закон за „чуждестранните агенти“. Той по-конкретно е нарушил частта от законодателния акт, предвиждащ наказание за хората, които не са се регистрирали като „чуждестранни агенти“ и са замесени в „целенасочено събиране на информация от военната сфера и за военно-техническите дейности на Руската федерация“. 

„Подобна информация, ако бъде придобита от чужди източници, може да се използва срещу националната сигурност“, съобщи СК. От там допълниха, че мъжът на няколко пъти е посещавал Русия през годините и се е срещал с нейни граждани. 

ФСБ: НАТО планира ядрени удари срещу Русия

СК съобщи, цитиран от ТАСС, че, благодарение на добре планирани и проведени оперативно-издирвателни действия, обвиняемият е задържан и отведен в столичния отдел на органа за извършване на следствени действия. В близко бъдеще ще му бъде повдигнато обвинение и ще бъде избрана мярка за неотклонение.

На кратък видеклип, публикуван от СК, е показан мъж в джинси и черна тениска, задържан в ресторант от служители от силите за сигурност с маски на лицата, след което е прибран в микробус и накрая изпроводен до сграда. На записа лицето на заподозрения е замъглено, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

Водещи новини

Още новини