"Има пари - угажда си": 6,1 милиарда рубли от бюджета отиват за спортните хобита на Рамзан Кадиров, за здравеопазването - 1 милиард

Getty Images, архив
share

През 2023 година лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров е похарчил 6,1 милиарда рубли за спортни хобита. Това е повече от бюджета на Министерството на здравеопазването в Грозни, според изчисления на руския Telegram канал "Вёрстка“.

Съгласно данни от отчет на Министерството на правосъдието на Чечения през миналата година работата на три спортни клуба е струвала 6 милиарда и 102 милиона рубли (1 милиард рубли = ок. 205 000 лева). 

Почти 80% от тази сума - 4 милиарда и 881 милиона рубли - са изразходвани от клуба по конен спорт "Ахмат“. В доклада се посочва, че всички тези средства са получени в институцията от руски граждани и организации, но от кои точно и на какво основание - не се уточнява.

Работата на футболния клуб "Ахмат“ струва още 1 милиард 119 милиона рубли. Клубът получил повече от половината от тази сума - 651,6 милиона рубли - от държавния бюджет. Тези пари са изразходвани за "закупуване на стоки и услуги“, заплащане на труд и "разплащания с извънбюджетни средства“. Останалите 467,7 милиона рубли клубът получил също от руски граждани и организации. Те отидоха за същите цели, както и за плащане на данъци, пише "Фокус".

Рамзан Кадиров назначи 16-годишния си син на висш пост в университет на името на Путин

Работата на бойния клуб "Ахмат“ е струвала още 101,7 милиона рубли, като организацията е получила всички тези средства от бюджета. Те са били изразходвани за закупуване на оборудване и спортни униформи, както и за "домакинство и участие в спортни събития“.

Общата сума на разходите за спортните хобита на Кадиров е доста значителна в сравнение с финансовите показатели на цяла Чечения. Например, това е 3,8% от общите разходи на бюджета  на страната за миналата година, 12 пъти повече от бюджета за администрацията на лидера и правителството през 2023 година, и с 382 милиона рубли повече от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Водещи новини

Още новини