Партизани: Имаме план за преврат срещу Александър Лукашенко

Getty images (архив)
share

"Партизанската група Бепол, наричана още и Беларуски партизани, вече има план за отстраняването на беларуския президент Александър Лукашенко", това написа израелската медия "Детали".

Един от говорителите на сдружението Александър Азаров заяви: Ние имаме разработен план за свалянето на диктатора в Минск. Планът ще бъде осъществен в нужното време.

"За успеха на преврата срещу Лукашенко е необходимо да се отслаби режима на Владимир Путин. Когато руският президент бъде зает с вътрешни проблеми, той няма да има време да се занимава с Беларус. Слабият Путин няма да може да подкрепи Лукашенко", каза още Азаров.

Говорителят на Бепол добави, че Беларуските партизани действат активно на територията на родината му. "Ние унищожаваме руска военна техника и транспортна инфраструктура, която Русия използва за агресията си срещу Украйна. Ние действаме и в Русия, а също обучаваме наши съграждани в Украйна, които искат да се бият на страната на Киев", добави той.

Групировката пое отговорност за атаката с дрон край Минск през февруари 2023 г.

Както вече екипът на novini.bg писа, вследствие на нападението бе сериозно повреден руски военен самолет.

Партизани: Взривихме руски военен самолет край Минск

Бепол е образувана пред октомври 2020 г. Нейното ядро са бивши служители на силови структури на Беларус, избягали от страната след кървавото потушаване на протестите срещу преизбирането на Лукашенко за президент през август същата година.

Членовете на Бепол са около 200 души. Организацията твърди, че освен в Полша, където се намира нейната централа, има представителства в Белгия, Германия, Литва, Украйна, Швеция, Естония, САЩ, Канада, Австралия и други страни.

Азаров е роден през 1977 г. в Минск. Той преди лятото на 2020 г. е работил в полицията и в службата за борба срещу организираната престъпност и корупцията.

На 15 февруари тази година той бе осъден задочно на 25 години затвор. Съд в родината му  го призна за виновен в създаване и участие в организация, целяща насилствено сваляне на властта в Република Беларус, показа справка на екипа на novini.bg.

 

Водещи новини

Още новини