Джулиан Смит в НАТО: Не очаквам Алиансът да покани Украйна

Facebook
share

Американският посланик в НАТО Джулиан Смит каза днес, че не очаква Алиансът да отправи покана за членство на Украйна по време на срещата на върха във Вашингтон през юли, предаде "Ройтерс". 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13578

"Що се отнася до срещата това лято, не очаквам Алиансът да отправи покана при тези обстоятелства", подчерта Смит в отговор на въпрос на журналисти преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в четвъртък.

"Докато се бори срещу руската инвазия, Украйна даде ясно да се разбере, че целта ѝ е да стане член на НАТО", обясни тя. 

Киев и някои от неговите съюзници в Алианса особено в Източна Европа, настояха за отправяне на покана за членство, въпреки че са съгласни, че Украйна не може да се присъедини към организацията, докато все още е във война.

Шефът на ЦРУ: Войната на Владимир Путин срещу Украйна е най-големият му провал

На срещата на върха на НАТО в Литва миналата година, лидерите на страните членки на НАТО казаха, че бъдещето на Украйна е в Алианса, но не ѝ отправиха покана, нито ѝ дадоха срок за присъединяване. "Работихме много усилено след срещата във Вилнюс миналата година, за да направим поредица от стъпки, с които да продължим да помагаме на нашите приятели в Украйна с необходимите реформи в страната им, които ще ги приближат до евроатлантическата интеграция", каза Смит.

"И продължаваме да се съсредоточаваме първо и най-вече върху подкрепата си за тях в настоящата борба и върху увереността си, че те ще могат да победят на бойното поле", добави тя, цитирана от БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13578

Водещи новини

Още новини