Прототипът на паметника "Альоша" в Пловдив получава орден с 68 г. закъснение

share

На съветския разузнавач Алексей Скурлатов - прототип за паметника "Альоша" в Пловдив, ще бъде връчен ордена "Красная звезда", с който е бил удостоен преди 68 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Изгубените документи, свидетелстващи, че военната награда не е била връчена на получателя, са били открити в архивите на руското министерство на отбраната. От военния комисариат в Алтайския край разказаха пред информационната агенция, че по време на Втората световна война сержант Скурлатов е бил награждаван два пъти с ордена "Красная звезда" (Червена звезда), но е получил само втория. По заявка от Алтайския край в централния архив на военното министерство в град Подолск е бил открит документ за присъждане на първия орден, но нямало документ, че той е връчен. Очаква се орденът да пристигне във военния комисариат в Алтайския край през септември и да бъде връчен на 90-годишния сега Алексей Скурлатов.

През 1944 г. Скурлатов работи по възстановяването на телефонната линия между София и Пловдив, посочва ИТАР-ТАСС. Тогава е била направена негова фотографска снимка, по която впоследствие български скулптори създават паметника "Альоша", разположен на едно от пловдивските тепета.

Водещи новини

Още новини