Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

  • 30 септември 2024 08:32

  • 205
  • 0
Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки
© Novini.bg/ Canva

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната, съобщиха от финансовото министерство.

Хляб, мляко, яйца, захар, зеленчуци, месо и други продукти от първа необходимост ще поскъпнат от 1 октомври, след като се връща облагането им с 5% ДДС.

За детските пелени и пелените за възрастни, които досега също са освободени от данъка, се възстановява ставката от 19%.

Поскъпват храните в Кипър

Мярката за нулев ДДС започна от 5 май миналата година и бе удължавана неколкократно до 30 септември, като бе и разширявана с включването на нови продукти, предаде БНР. 

Още едно увеличение на разходите на домакинствата идва от 1 ноември, когато спира субсидирането от държавата на част от сметките за електроенергия и намалението на акциза върху горивата.

Финансовото министерство аргументира премахването на тази помощ за потребителите със значителния спад на инфлацията. През август тя бе 1,5%, а се очаква до края на годината да се стабилизира на 2%. От март миналата година досега прилагането на тези мерки струва на хазната 201 млн. евро, казаха от финансовото ведомство.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
205 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини