Как трябва да изглежда бъдещето на въглищните централи у нас?

  • 30 септември 2024 08:31

  • 414
  • 4
Как трябва да изглежда бъдещето на въглищните централи у нас?
© Нова телевизия

Случилото се в НС подсилва черно-белите краски на картината, а тя всъщност е цветна. Дяволът е в детайлите. Това, което се предлага, е – правите едни реформи, взимате едни пари и всичко се подрежда. Но ако се вгледаме в детайлите, дали беше нужно 4 часа да се изтънява текстът около едно предприятие за конверсия, което вече въртим трета година в устите си и още не сме му намерили формулата, която да удовлетворява работещите там? Бъдещето на миньорите винаги е несигурно. Всеки ден се борим за оцеляването си, защото от него има смисъл. Случилото се прилича на битка за „Марица Изток”, а тя е много по-голяма и с геополитически окраски. Това заяви Александър Загоров от КТ "Подкрепа" в ефира на Нова телевизия.

"Въглищните централи произвеждат най-скъпия ток у нас. Те са на командно дишане и оцеляват заради субсидиите, които всички ние плащаме. Подписали сме да се плащат квоти за въглищната енергия, още когато сме влизали в ЕС. Питайте тези политици, които тогава са се подписали”, обясни от своя страна Мартин Владимиров, енергиен експерт.

„България винаги, в нормални условия, има най-високата цена на електроенергията, именно защото зависи от въглищните си централи. Ако преходът се ускори и мощностите се заменят с комбинация от възобновяеми енергийни източници, чиято себестойност е нула, в комбинация с мощности за съхранение – да се оправи ПАВЕЦ „Чаира”... Наша оценка от 2021 г. показва, че разходите за преквалификация, ранно пенсиониране и намиране на нови работни места за работниците ще струва 800 млн. лв., а имаме няколко милиарда лева за този преход. „Марица Изток 2” е разпределила 270 млн. лв. обществени поръчки за 2027 г., нищо че няма логика да съществува до 2027 г.”, каза още той.

Енергийният експерт Мартин Владимиров с апокалиптична прогноза за съдбата на централите ни

Загоров опонира събеседника си: „Когато такива хора консултират Министерството на енергетиката, няма как да се получи. Предишните решения на парламента са изключително прецизни.”

„Ние трябва да се съобразим с правилата на ЕС, все пак никой няма да напусне Съюза. Целият панаир в НС е за едно нещо - отлагане на либерализацията на пазара на тока. Ако има регулиран пазар, може да се дават субсидии. Никой не го интересуват уязвимите потребители. Интересува ги разпределението на субсидии. Рискуваме да изгубим един огромен ресурс - не мога да разбера как тези политици не се сещат, че могат и тези средства да откраднат”, подчерта Владимиров.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
414 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.09.30 | 09:45

4
малкия соросоиден брададко не е никакъв експерт, а платен лъжец, който незнае дори посоката към мариците. дори не ги е помирисвал. лъже и с г=ъ=з=а си.
Пунта Мара

2024.09.30 | 08:55

3
С ВЕРИГА и КАТИНАР !!!

2024.09.30 | 08:52

2
Всички въглищни централи по света са обречени. Не може постоянно да бълват дим. Мислете и за следващите поколения.

2024.09.30 | 08:41

1
малкия соросоиден брададко не е никакъв експерт, а платен лъжец, който незнае дори посоката към мариците. дори не ги е помирисвал. лъже и с г=ъ=з=а си.

Добави коментар

Водещи новини