Бившият главен стратег на Путин призова да бъде сложен край на "Вагнер"

Telegram
share

Бившият главен стратег на руския президент Владимир Путин днес призова да бъде сложен край на наемническите групи в Русия след бунта на основаната от Евгений Пригожин наемническа група "Вагнер" и предупреди, че те пречат на военното командване, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Владислав Сурков, придобил известност с прозвището "кукловода на Кремъл", заяви, че "частните военни компании" са идея, внесена от САЩ и създадена за водене на прокси войни. "Как може едно военно подразделение да бъде частно според нашите разбирания? Това напълно противоречи на руската политическа, управленска и военна култура", заяви Сурков в интервю, публикувано от неговия сътрудник Алексей Чеснаков.

По думите на Сурков има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона", като в същото време те внасят разделение в командването на въоръжените сили, докато Русия провежда по думите на Кремъл "специална военна операция" (СВО) в Украйна.

"За какво ни трябват те днес, когато открито участваме в битката за Украйна? Това не е прокси война, това е СВО", посочи Сурков. "Армията трябва да бъде подсилена не само с оръжия, но и с единство в командването", добави той.

Като първи заместник-ръководител на администрацията на Кремъл от 1999 г. до 2011 г., Сурков помогна на Путин да изгради своята контролирана изкъсо политическа система. След това той работи в правителството и по-късно се завърна в Кремъл като съветник на Путин. Сурков напусна Кремъл през 2020 година.

Владимир Путин благодари на народа и обяви: Организаторите на този бунт ще бъдат наказани

Според Сурков Пригожин "е олигарх" и той описа криминалното минало на наемника в Санкт Петербург. През 1981 г. 20-годишният Пригожин е осъден на 13 години затвор за грабеж и нападение, след като задушил жена, докато тя загубила съзнание, става ясно от съдебни документи. "Това е всичко, което трябва да знаете за Пригожин", заяви Сурков.

Водещи новини

Още новини