Медведев: Ядрените оръжия са от основно значение за съществуването на Русия

GettyImiges
share

Ядрените оръжия са от основно значение за съществуването на Русия, това е самата сглобка, която държи държавата, каза Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, изказвайки се във вторник пред участниците в Маратона на знанието, предава ТАСС.

Има перспектива за ядрена война и тя е много по-лоша от изменението на климата, което човечеството наблюдава от много кратко време, каза Медведев.

Той отбеляза, че ще каже "нещо бунтовно": "Спрете да страдате, защото температурата се е повишила с един градус през тази и тази година или за такъв и такъв период. Човечеството наблюдава това от много кратко време. Наистина ли ви е грижа за климата до такава степен? Според мен , това е нищо в сравнение с перспективата да бъдеш в епицентъра на експлозия с температура от 5 хиляди градуса по Келвин, ударна вълна от 350 метра в секунда и налягане от 3 хиляди кг на квадратен метър, с проникваща радиация, т.е. , йонизиращо лъчение и електромагнитен импулс." Уви, да. И расте с всеки изминал ден по добре известни причини", обясни политикът.

Медведев също така заяви, че ядрените оръжия са жизненоважни за съществуването на Руската федерация. "За съществуването на Русия като най-голямата държава на планетата ядрените оръжия са от трайно значение. Човек може да има различно отношение към самите ядрени оръжия и към оръжията като цяло, но въпреки това разбираме, че в съвременния свят ядрените оръжия за нашата страна имат стойността на самата сглобка, която държи държавата", каза той.

Медведев обърна внимание, че това важи и за други държави, затова те се стремят към притежаване на ядрено оръжие.

Медведев заплаши с прекратяване на зърнената сделка

Русия може първа да използва ядрено оръжие, ако срещу нея бъде проявена агресия, застрашаваща съществуването на държавата, каза Медведев. "Вие казахте, че Русия никога няма да бъде първата, която ще използва ядрено оръжие, но това не е съвсем вярно", каза той, коментирайки думите на един от участниците в срещата.

Политикът цитира една от точките на ядрената доктрина на Руската федерация. "Там изрично се казва, че ядрено оръжие може да бъде използвано в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на други видове оръжия, които заплашват самото съществуване на държавата. Това по същество е използването на ядрени оръжия в отговор на подобни действия. И нашите потенциални противници не трябва да подценяват това", каза зам.-председателят на Съвета за сигурност.

Според него приказките, че Русия никога няма да използва ядрено оръжие или, напротив, само плаши всички с оръжия, са безполезни. "Западните анализатори и западното командване - военното и политическо ръководство - трябва просто да оценят нашите правила и нашите намерения", подчерта Медведев.

Според руската ядрена доктрина, използването на ядрени оръжия от Русия е възможно, ако врагът използва такива или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация и нейните съюзници, ако се получи достоверна информация за изстрелването на балистични ракети за нападение срещу Русия и нейните съюзници, въздействието на противника върху обекти, необходими за ответни действия на ядрените сили, както и в случай на агресия срещу Рускта федерация с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата.

Водещи новини

Още новини