Избягалият в Норвегия боец от "Вагнер": Разстреляха хора пред новобранци

Getty (архив)
share

Избягалият в Норвегия боец от частната руска военна фирма "Вагнер" Андрей Медведев разкри каза пред Си Ен Ен подробности от кухнята на компанията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13436

"Отношението към хората е, меко казано, нехуманно. Често бойците се изпращат на фронтовата линия без никаква подготовка и без никакви указания и те стават лесни жертви", добави мъжът.

По думите на Медведев: Веднъж няколко момчета отказаха да влязат в бой. Дойде наказателна рота и разстреля дезертьорите пред очите на новобранците. Убитите бяха погребани в окопите.  

"Това, че близките на загиналите ще получат обезщетение в размер на пет милиона рубли (около 70 000 щатски долара) е пълна лъжа. Много мои другари паднаха в бой. Те бяха обявени за безследно изчезнали", разказа още 26-годишният мъж.

Избягалият сподели: Подписах договора си с "Вагнер" в началото на юли. След десетина дни бях пратен в района на източния украински град Бахмут. На шестия ден от пребиваването ми там разбрах - трябва да се спасявам.

"Тръгнах на север. Пеша, на автостоп, понякога гратис във влак. Имах фалшива журналистическа карта (официално журналистите не подлежат на мобилизация), за да нямам проблеми с полицията. Когато стигнах до границата с Норвегия, си сложих бял маскировъчен халат. Успях да премина границата под дъжд от куршуми", каза още той.

Наемник от "Вагнер" разкрива жестоки истини за частната руска военна компания

Беглецът добави: Искам да разкажа моята история на света, защото мисля, че с това ще помогна Владимир Путин и Евгений Пригожин (шефът на Вагнер) да бъдат изправени пред съд и да отговарят за военни престъпления.

"Рано или късно хората в родината ми ще престанат да вярват на Кремъл. Народът ще се надигне и ще свали Путин и неговия кръг", каза още  Медведев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13436

Водещи новини

Още новини