Готви се среща между шефовете на руското разузнаване и ЦРУ

Getty Images
share

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин каза днес, че е възможна още една негова среща с директора на ЦРУ Уилям Бърнс, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Последната среща между двамата се състоя в Анкара през ноември миналата година, отбелязва Ройтерс.

Американски представители казаха тогава, че Бърнс е предупредил Наришкин за последиците в случай на каквато и да е употреба на ядрено оръжие във войната в Украйна и е повдигнал въпроса за намиращите се в руски затвор американци.

Запитан дали може да има още една подобна среща Наришкин отговори пред ТАСС: "Възможно е". Той каза, че срещата с Бърнс е била плодотворна и е позволила на Русия да изясни позицията си, съобщи ТАСС.

Бърнс е бивш американски посланик в Русия. В края на 2021 г. той беше изпратен в Москва от американския президент Джо Байдън, за да изрази пред руския президент Владимир Путин опасенията на САЩ от струпването на руски войски по границата с Украйна.

Наришкин каза, че Русия е изградила "безпрецедентно" сътрудничество с Китай, включително за обмен на голям обем оперативни и други разузнавателни данни, съобщи ТАСС.

Той каза, че Русия е изградила също тесни връзки в областта на разузнаването със съюзника си Иран и добави: "Някои спецслужби са наши партньори".

Наришкин отбеляза, че от време на време разговаря с някои неназовани ръководители на европейски разузнавателни служби за ситуацията в Украйна, посочва ТАСС.

Кремъл каза днес, че всяка възможна среща между Наришкин и Бърнс би "имала смисъл", отбелязва Ройтерс.

Срещи на директора на ЦРУ в Киев

"Не можем да изключим подобно нещо, и разбира се, подобен диалог има смисъл", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче уточни, че не му е известно нищо за конкретна дата на подобна среща.

Кремъл отклони молбите за коментар на твърдението на украинското разузнаване, че руският президент Владимир Путин е наредил на началника на генералния щаб и командващ Обединената групировка войски в зоната на специалната военна операция Валерий Герасимов, да превземе Донбас до март 2023 г.

"Не, не бих могъл (да коментирам) и нямам ни най-малкото желание", каза Песков.

Водещи новини

Още новини