Срещи на директора на ЦРУ в Киев

  • 16 ноември 2022 12:47

  • 849
  • 5
Срещи на директора на ЦРУ в Киев
© Getty Images

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се срещна вчера в Киев с украинския президент Володимир Зеленски и с високопоставени служители от разузнаването на страната, за да ги информира за срещите си с висш руски представител. Преди това той отправи предупреждение към Москва да не използва ядрено оръжие в конфликта с Украйна, съобщи американски служител, цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14686

Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва, пристигна в Киев, след като разговаря в Анкара с ръководителя на руското разузнаване Сергей Наришкин. От започването на войната в Украйна на 24 февруари не беше имало руско-американска среща на толкова високо равнище.

Ръководителят на американското разузнаване трябваше да предаде на своя руски колега съобщение, предупреждаващо „за последиците от използване на ядрени оръжия от Русия и за рисковете от ескалация за стратегическата стабилност“, каза в понеделник говорител на Съвета по национална сигурност на Белия дом. Говорителят уточни, че Бърнс „не води каквито и да било преговори“, нито „обсъжда уреждане на войната в Украйна“ и добави, че украинците са били предварително уведомени за срещата му в Анкара. 

Шефът на ЦРУ е в Анкара за среща с руския си колега

След това Бърнс замина за Украйна, за да информира Зеленски и ръководителите на украинското разузнаване за разговорите си с Наришкин, както и за да потвърди подкрепата на САЩ за украинската страна във войната, заяви за АФП високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Директорът на ЦРУ беше в Киев в деня, когато Русия интензивно обстрелва цели в цяла Украйна, включително в столицата. Според американския служител, по това време Бърнс е бил на сигурно място в посолството на САЩ, а впоследствие е напуснал Киев, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
849 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.16 | 14:39

5
"както и за да потвърди подкрепата на САЩ за украинската страна във войната" е той можеше и по телефона да я потвърди, ама друго си е на място! и ако някой ще ползва ядрено оръжие, ще е ФАЩ и пак ще кажат, че е Путин, нали всички ги знаем как действат!
Z

2022.11.16 | 13:17

4
Да им каже да не убиват повече полски селяни.
Ukraina55

2022.11.16 | 13:04

1
Ето ги ЦРУ което ще уништожи РФ и ще виклидират,Путин и Медведев.Щтом ЦРУ се намеси вече със РФ ще се превърне във прах и руини.Русия ще изгори във ацките огньове на АДА.Слава Украйна.Смърт за Русия.
Z

2022.11.16 | 13:16

3
Дрогата ти е в повече. По-скоро инструктира подлогата си да кляка.
кой ми сра

2022.11.16 | 13:13

2
в гащите...

Добави коментар

Водещи новини