Близък до Путин, превърнал се впоследствие в негов отявлен критик, почина след "тежко боледуване"

Getty Images (архив)
share

Виктор Черкесов, бивш съдружник на Путин и бивш ръководител на Федералната служба по контрол на наркотиците, е починал "след тежко боледуване" на 72-годишна възраст в Санкт Петербург. Черкесов беше поредният от приближените до руския президент, които започнаха публично да го критикуват за начина, по който управлява Русия.

Черкезов отговаряше за сигурността в Санкт Петербург в периода, когато градът се бе превърнал в "криминалната столица" на Русия заради огромния брой убийства, които оставаха неразрешени.

През 2007 г. бившият сътрудник на стопанина на Кремъл обяви, че руските тайни служби са корумпирани, тъй като са под командването на Путин. Тогава той предупреди, че агентите, вместо да бъдат "воини", защитаващи страната, забогатяват като "търговци".

Изненадващо почина бивш руски газов мениджър

След направените изявления Путин намекна, че Черкосов също не е безгрешен, като каза, че "смята за неуместно подобни казуси да се излъчват в медиите". Впоследствие Путин го уволни и го отстрани от вътрешния си кръг.

Черкесов е пенсиониран генерал и бивш служител на КГБ. Втората му съпруга, Наталия Чаплина, ръководи новинарска агенция, която е тясно свързана с руските служби за сигурност, отбелязва 20minutos.

Черкесов и Путин по времето, когато бяха приятели (Wikimedia Commons)

Водещи новини

Още новини