Путин назначи крупен наркотрафикант в обществения съвет на Русия

Getty Images, архив
share

Владимир Путин назначи пилота Константин Ярошенко, осъден на 20 години затвор в САЩ за трафик на наркотици в обществения съвет на Руската федерация. В указа на президента той е наречен "защитник на правата на човека и обществен деятел".

Константин Ярошенко се занимаваше с пасажерски и товарни превози в Афрка. През 2010 г. бе арестуван в Либерия и екстрадиран в САЩ. Според следствието той е планирал да достави няколко тона кокаин от Латинска Америка в САЩ през Либерия.

ЕС: Речта на Путин пред международния форум "Валдай" беше оруелска

Ярошенко не се призна за виновен, но през 2011 г. бе осъден на 20 години затвор, като бе намерен за виновен за престъпен сговор с цел контрабанда на наркотици. В края на април тази година бе разменен с американския студент Тревър Рийд, осъден на 9 години колония в Русия за атака над милиционери.

През май тази година Ярошенко обяви, че смята да се занимава с обществена дейност. "Настроението ми в момента е да отдам всички свои знания и умения в полза на обществения живот на Русия. За да покажа на американците, че не са прави", заяви той.

Един от най-близките хора на Владимир Путин посети окупирания от Русия украински град Херсон

В момента Русия и САЩ преговарят и за размяната на други затворници. Джо Байдън предложи през юли "търговецът на смърт" Виктор Бут, трайно свързан с търговията на оръжие в България за арестувания за шпионство Пол Уилън и олимпийската шампионка Бритни Грайнър, която е зад решетните за използване на наркотици, пише "24 часа".

Водещи новини

Още новини